Bij een scheiding komt het begrip ‘alimentatie’ vaak opduiken. Maar wat wordt daar precies mee bedoeld? Lees even kort mee 🧐
Vijf dingen die u moet weten over alimentatie
In 2015 vonden er in België zo’n 25.000 echtscheidingen plaats. En bij een scheiding komt het begrip ‘alimentatie’ vaak opduiken. Maar wat wordt daar precies mee bedoeld? Hieronder 5 dingen die u moet weten over alimentatie.
1. Soorten alimentatie
Alimentatie wordt in ons land ook ‘onderhoudsgeld’ genoemd. Het komt erop neer dat u na de scheiding nog verplicht bent om financieel voor de kinderen te zorgen. Volgens de wet moeten beide ouders bijdragen aan de kosten van opvoeding, opleiding en huisvesting. In dit geval spreken we van kinderalimentatie.
Daarnaast bestaat er ook partneralimentatie. Dat betekent dat de minst kapitaalkrachtige partner onderhoudsgeld ontvangt van zijn of haar ex. Dit kan bijvoorbeeld het geval zijn wanneer er een erg grote kloof is tussen de inkomens van beide partners, of wanneer een van de partners altijd voor de kinderen en het huishouden heeft gezorgd.
2. Wie moet er betalen?
In het gros van de gevallen is het nog steeds de man die de alimentatie betaalt. Dat komt omdat het loon van mannen gemiddeld nog steeds hoger ligt dan dat van vrouwen, en omdat de kinderen in de meeste gevallen nog steeds vaker bij hun moeder inwonen.
Bron: Berry Stokvis/HH
3. Hoeveel moet er betaald worden?
Helaas is er geen hapklaar antwoord op deze vraag. Er bestaan wel een aantal berekeningsmodules (zoals die van de Gezinsbond of de methode Renard). Maar geen van beide methodes is bindend, en in de rechtbank worden ze zelden zomaar overgenomen. Vaak wordt er bij de berekening van het bedrag rekening gehouden met verschillende factoren die sterk kunnen variëren.
Ten eerste is er de verblijfsregeling: wanneer het kind voltijds bij één van de ouders verblijft, dan zal de onderhoudsbijdrage bijvoorbeeld hoger liggen dan bij een gelijkmatig verdeeld verblijf. Een tweede belangrijk criterium: de inkomsten en mogelijkheden van beide ouders. En daar wringt volgens echtscheidingsadvocate Liliane Versluys het schoentje:
“Geld is nog steeds erg vaak een taboe. Een loonfiche voorleggen en het inkomen prijsgeven, dat is nog gangbaar. Maar mensen geven niet graag prijs hoeveel ze op hun spaarrekening hebben staan, of welk kapitaal ze al geërfd hebben. Dat ligt veel gevoeliger en is minder makkelijk te traceren.”
Een derde pijler is de concrete kostprijs voor een kind. Die hangt samen met de leeftijd van het kind, zijn of haar studies, enzovoort. En dan zijn er ook nog de 'buitengewone’ kosten. Dat zijn kosten die minder vaak voorkomen (zoals grote medische kosten, grote schoolkosten, kosten voor sport en ontspanning, enzovoort).
Deze vier variabele factoren maken dat het moeilijk te voorspellen valt hoeveel de alimentatiekost precies zal bedragen.
4. Kan dat bedrag sterk verschillen?
Vandaag blijkt uit een onderzoek van de Universiteit Antwerpen dat het onderhoudsgeld voor kinderen van gescheiden ouders vaak nattevingerwerk is. Elke Claessen van de Universiteit Antwerpen onderzocht 2500 belastingaangiftes van gescheiden koppels. Volgens haar zijn er grote verschillen in de bedragen, afhankelijk van de methode, de plaats en de rechter.
Volgens het onderzoek zouden de bedragen voor 2 kinderen in Vlaanderen kunnen gaan van 38 euro tot 600 euro per maand, zelfs in gelijkaardige situaties. Elke Claessens en Dimitri Mortelmans pleiten daarvoor om een onder- en bovengrens in te stellen, zodat de verschillen in alimentatie een pak minder groot zouden worden.
5. Wat als mijn ex-partner niet betaalt?
Het gebeurt wel vaker dat er tussen ex-partners problemen ontstaan met de betaling van het alimentatiegeld. Op het internet krioelt het van de juridische fora waar mensen hun problemen in verband met alimentatie met elkaar delen. De federale regering heeft daarom de Dienst voor Alimentatievorderingen in het leven geroepen. DAVO kan, als onderdeel van de overheidsdienst Financiën, tussenkomen om het onderhoudsgeld voor te schieten aan de gerechtigde of te innen bij de onderhoudsplichtige. Meer informatie over DAVO vindt u hier.
Bron: VRTNWS Thomas Teetaert, Stijn De Grootedo 05 okt 2017 16:41
Comments